home

 

Sinds de jaren ’70 is Jos Wijnen (also known as Zjos) al actief als songwriter.

Geïnspireerd door literatuur en observaties van alledag ontstaan hommages en beschouwingen, verhalen over mensen en hun zoektochten, verlangens, de kracht van liefde, de afschuw en zinloosheid van oorlog, de leegte in relaties. Er zijn plaatjes van verdwenen tijden en shots van personages wachtend in verlaten stations op een geliefde die niet meer terugkomt. “Ik stel mezelf vragen, ik wil doordringen in algemene gevoelens en die toespitsen op een hoofdfiguur in een tekst.”

“Door algemene aspecten toe te schrijven aan een “ik” of een derde persoon kan ik het gewone en alledaagse bijzonder maken. Ik ben graag in de wereld van gedachten en verhalen, een soort second life maar dan in mijn eigen hoofd. Door enkele van die bespiegelingen in een song te vatten, kan ik ze uit mijn hoofd halen en aan een ieder laten horen”.

In april 2011 verschijnt zijn nieuwste CD Roetsj oet Remunj, geheel in het Limburgse dialect en geïnspireerd door zijn geboortestad Roermond. Zjos woont sinds zijn 20ste in Utrecht, maar met Roetsj oet Remunj keert hij terug naar zijn rijke roots. Dat doet hij samen met een keur aan Utrechtse muzikanten: Erik Bosten, Jolanda Peters, Joris Reijn en Erik Rinsema van The Faraways, de Blue Grass Boogiemen zijn present met Arnold Lasseur en Bart van Strien, verder Joost van Es van 4WheelDrive en de accordeonisten Han Kooistra en Onno Kuiper. Last but not least René van Barneveld en Roel Spanjer. Producer André van de Bunt verzorgde de opnames, mixing en mastering in zijn Bunt Studio in Utrecht.

Jos schreef in 2010 veertien Limburgse liedjes die in een bluegrass-achtige en vooral altcountry setting hun weg naar deze CD vonden. Roetsj oet Remunj is een juweeltje van Limburgse Americana, voorwaar rootsmuziek van de zuidelijke grond. Terwijl pedalsteel en banjo de lijnen uitzetten, vullen mandoline, dobro en fiddle de gitaren en contrabas aan. De luisteraar dwaalt van Roermondse texmextearjerkers naar Stonesachtige honky-tonkriffs, en beleeft ondertussen de verhalen over markante figuren, die op eenzame stations op nooit weerkerende geliefden wachten of begeleid door een stuwende banjo naar de zonsondergang rijden. Ook schuwt hij poëtische uitspattingen over levens in dit ondermaanse niet en is ook hier een Roermondse variant van the mansion on the hill te beluisteren. Een roetsj is een gelukwens bij een vertrek zoals op oudejaarsavond mensen elkaar eine gooje roetsj toewensen. Zijn ‘roetsj oet Remunj’ destijds, heeft in 2011 prachtige sporen nagelaten op deze nieuwe CD.

Zijn vorige CD Honeysuckle Sweets (2008) is nog steeds via deze site te koop.