Over Zjos

Zjos, oftewel Jos Wijnen, schreef zijn eerste songs toen hij 15 jaar was. Tot zijn 20-ste werden die liedjes opgenomen op een 5-toetsen-cassetterecorder. Vanaf de jaren 80 nam een 4-sporen multitracker het opnemen van zijn werk over. Jos schreef zijn teksten destijds in het Engels. Het belangrijkste album uit die tijd (1996) is “Painted bricks, coloured wall”, een soort Gesamtwerk van een muurschildering door Michiel van Dijk, geïnspireerd op het epische gedicht “Painted Bricks Coloured Wall” van Zjos.

Toen in de jaren 90 de digitale opnameapparatuur zijn intrede deed, nam Zjos vele songs in demovorm op in zijn thuisstudio op zolder (de mansarde). Die songs zijn terug te vinden op de dubbel-CD “Live at the Man’s Art”, een flauwe woordspeling op mansarde.

Nadat Zjos een krantenartikel had gelezen over de songwriter en producer Martin van de Vrugt, zocht hij diens studio in 2008 op om een nieuwe Engelstalige CD op te nemen “Honeysuckle Sweets”. Op die CD verscheen echter 1 song in het Roermondse dialect (het Remunjs). Toen de aanleg van de A73 zijn biotoop grondig verwoestte, was zijn oorspronkelijke taal blijkbaar het juiste middel om zich in uit te drukken. Vanaf nu is de zangeres Jolanda Peters bij zijn werk betrokken.

Zjos zocht voor zijn volgende project een studio dichter bij huis en producer André van de Bunt wilde graag met hem samenwerken mits Zjos uitsluitend nog in het Remunjs zou zingen, de taal van zijn roots die volgens André het beste pastte bij zijn Limburgicana-rootsmuziek. Zjos die daar weinig voor voelde, maar het wel eens wilde proberen, had nog geen idee dat hij daarmee een bron zou aanboren die hij tot op de dag van vandaag (we schrijven nu eind 2019) als inspiratie gebruikt voor zijn songwriting.

Behalve Jolanda Peters werd ook haar vriend Erik Bosten bij de nieuwe CD “Roetsj oet Remunj” betrokken. Erik speelde niet alleen diverse (solo-) gitaarpartijen, maar was een aanwinst voor de arrangementen. Via hen werd Joris Reijn bassist van dit project en werden Roel Spanjers, Arnold Lasseur, Bart van Strien, Joost van Es, René van Barneveld, Onno Kuipers, Han Kooistra en Erik Rinsema bij dit album betrokken. “Roetsj oet Remunj” wist zelfs de top 10 van L1 binnen te dringen.

En zoals eerder op deze site vermeld, verschijnt in november 2019 het nieuwe album “Sjwerver”.